De obicei, în cazul unei boli grave există situații în care simptomatologia ușoară poate masca un alt eveniment patologic mai grav, sau simptome grave care conduc către un alt diagnostic decât ceea ce ne semnaleaza propriul organism, sau tratamente și proceduri care nu au rezultatul scontat. Astfel de situații trebuie tratate cu răspundere și investigații multiple, iar colaborarea într-o echipa multidisciplinară transformă cazul într-o prioritate!

O a doua opinie, conform celor prezentate, poate veni în sprijinul medicului curant spre un diagnostic pozitiv final corect, sau un tratament suportiv mai adecvat, în funcție de patologie. Munca a doi sau mai mulți medici adusă la un loc, poate veni cu completările lipsă, spre administrarea corectă a cazului!

Astfel se pot preveni sau anula tratamente sau intervenții, prin prezentarea unei măsuri optimizate și cu rezultate adecvate! Dacă patologia nu reprezintă o urgență și agravarea nu este evidentă, se poate solicita o a doua opinie.

Ce implică o a doua opinie?

Consultația: discuție preliminară între pacient/aparținător și medic

Studierea documentelor medicale ale pacientului și evaluarea cazului medical

Elaborarea unui raport medical actual: descrierea stării generale de sănătate, istoricul medical al pacientului, rezultatele investigațiilor

Recomandări de investigații suplimentare

Soluții medicale de tratament/chirurgicale

Opinie medicală de ansamblu

Recomandarea unui specialist pentru o alta ramură medicală la nevoie

Stabilirea unui diagnostic nu este un lucru atât de ușor pe cât pare! Diagnosticarea presupune timp, rabdare, teste de laborator, anamneză, istoric familial și alte date cerute de catre specialist în funcție de patologia suspectată.